Pastorsutbildningen vid EHS

Pastorsutbildningen vid EHS består av det akademiska Teologiska programmet, inriktning pastor, som tillsammans med det Pastorala programmet rustar blivande pastorer för tjänst i församling och samhälle.

Längd: 4 års heltidsstudier (240 hp).
Undervisningstid: Dagtid.
Behörighet: Grundläggande behörighet.
Språk: Svenska. Kurslitteratur och valbara kurser kan vara på engelska.
Studietakt: Nästan alla kurser går på halvfart, så att du kan läsa en kurs i taget på halvtid eller två på heltid.
Form: Vissa kurser går på plats på Campus Bromma, vissa på distans med eller utan schemalagda videomöten, vissa som hybrid med campusdagar där du behöver vara på plats och andra tillfällen när du kan vara med via Zoom.
Programansvariga: prefekt Jonas Ideström (jonas.idestom@ehs.se) och studierektor Carl Johan Berglund (carl.johan.berglund@ehs.se).
Ansökan: Sök till Teologiskt program, inriktning pastor (EHS-TKND2), på antagning.se

Pastorsyrket

Att vara pastor är att förkunna evangeliet, möta och stödja människor i livets alla skiften, inspirera, utmana och trösta, tolka bibeltexter, förstå samtiden, dela sin tro, forma gudstjänster och leda kristna gemenskaper i församlingar, i församlingsgrundande verksamhet, i sjukvården, på högskolor eller inom kriminalvården. Det är ett viktigt uppdrag som kräver relevanta kunskaper och färdigheter. Pastorsutbildningen vid EHS integrerar ett teologiskt program som består av akademiska kurser med ett pastoralt program som bland annat innehåller andligt forum och prediko- och gudstjänstseminarier.

Det teologiska programmet leder till en kandidatexamen i teologi (Bachelor of Theology), och kan för den som så önskar också omfatta en magisterexamen (Master of Theology). Det pastorala programmet leder till en pastoralteologisk examen (Master of Divinity). Den som tagit pastoralteologisk examen samt minst kandidatexamen i teologi kan ordineras som pastor i t ex Equmeniakyrkan.

För att börja på pastorsutbildningen söker du till Teologiskt program, inriktning pastor, på antagning.se. För att bli ordinerad eller avskild som pastor behöver du också antas som pastorskandidat i ett samfund. För att ansöka om att bli pastorskandidat i Equmeniakyrkan kontaktar du David Wedegård (david.wedegard@equmeniakyrkan.se, 08-580 032 03, 076-5011703). Mer information finner du på http://blipastor.nu.

Teologiskt program, inriktning pastor

Det teologiska programmet består av följande akademiska kurser:

  ÅR 1
HT Teologi- och kyrkohistoria
5IN106/116, 10 hp
Bibeln och religionerna: Introduktion i religionshistoria och exegetik
5IN104/114, 15 hp
Global kristendom
5IN109/139, 5 hp
VT Att tolka Gud och samhället
5IN204/214, 15 hp
Text, kontext och tolkning
5IN206/216, 15 hp
  ÅR 2
HT Kyrkorna i Sverige – historia, mångfald och dialog
5IN315, 7,5 hp
Bibelhebreiska
eller Nytestamentlig grekiska
5EG213 / 5EN213, 15 hp
Teologier och religioner i det nutida Sverige
5IN313, 7,5 hp
VT Praktisk teologi – ecklesiologiska och religionspedagogiska perspektiv på församling och kyrka
5PB211, 7,5 hp
Berättare, profeter och poeter
eller Evangelierna och breven
5EG325 / 5EN324, 15 hp
Homiletik
5PB212, 7,5 hp
  ÅR 3
HT Praktisk teologi och ekumenik: Gudstjänst, ämbete och demokrati i församling
5IN311, 7,5 hp
Valfri kurs
7,5 hp
Praktisk religionspsykologi med inriktning själavård
5PB316, 7,5 hp
Equmeniakyrkans historia och identitet
5KG311, 7,5 hp
VT Praktisk religionspsykologi vid kriser
5PB418, 7,5 hp
Examensarbete, uppsats (kandidat)
5IN351 etc., 15 hp
Dopets och nattvardens teologi
5ST324, 7,5 hp
  ÅR 4
HT Att vara ledare bland barn och unga i kyrklig verksamhet
5PB341/441, 7,5 hp
Valfri kurs
7,5 hp
Evangelisation och mission
5IN303/403, 7,5 hp
Valfri kurs
7,5 hp
VT Pastoralt ledarskap i församling
5PB314, 7,5 hp
Examensarbete, uppsats (magister)
eller Valfria kurser
5EG451 etc., 15 hp
Praktisk ecklesiologi, liturgi och homiletik i församling
5PB315, 7,5 hp

Pastoralt program

Det pastorala programmet kompletterar de akademiska studierna med:

  • Andligt forum
    Korta föredrag och långa gruppsamtal om hur kristen tro tar sig uttryck i olika traditioner, hur människor tillägnar sig tron, och hur den formar människors liv.
  • Prediko- och gudstjänstseminarier
    Efter att du predikat i en lokal församling eller vid en predikodag på campus får du feedback från en erfaren predikant och samtala om anspänning, kroppsspråk, lyssnarkontakt, retorik och liturgisk gestaltning.
  • Röst- och talvård
    Tillsammans med en erfaren talvårdare får du arbeta med hållning, röstteknik, mikrofonteknik, kroppsspråk, högläsning, interkulturell kommunikation och gestaltning av centrala texter ur kyrkohandboken.
  • Introduktion i pastorsrollen
    En tio dagar lång verksamhetsförlagd utbildning, där du får följa en erfaren pastor i yrkesutövningen och bekanta dig med gudstjänstförberedelser, församlingspedagogik och enskilda samtal.
  • Dop och nattvard i praktiken
    En folkhögskolekurs där du får reflektera över och praktiskt öva på att officiera när dop och nattvard firas i din församling.
  • Vigsel och begravning i praktiken
    En folkhögskolekurs där du får reflektera över och praktiskt öva på att officiera vid vigsel- och begravningsgudstjänster.
  • Personbearbetande samtal med terapeut
    Tillsammans med en erfaren terapeut får du i femton samtal under sista året i utbildningen reflektera över din personlighet, dina värderingar och ditt förhållningssätt, för att göra dig redo för den väntande pastorsrollen.

För dig som är pastorskandidat i Equmeniakyrkan tillkommer också teologgruppsamlingar, Equmeniakyrkodagar och regionala kyrkoledardagar som Equmeniakyrkan anordnar.

Utbildningsförsamling

Under sista året knyts du till en utbildningsförsamling som du besöker regelbundet för att i samtal med din handledare bearbeta din utbildning och koppla den till olika delar av församlingens verksamhet. I den församlingen gör du också uppgifter i kurser som Evangelisation och mission och Att vara ledare för barn och unga i kyrklig verksamhet, och där genomför du en sju dagar lång verksamhetsförlagd utbildning där du bekantar dig med själavård, gudstjänstförberedelser, begravning, vigsel, dop, pastoralt ledarskap och församlingsutveckling.

En utbildning för olika livssituationer

Många av våra studenter bor i Stockholm och är på plats på Campus Bromma flera dagar i veckan, men vi har också många pastorsstudenter som inte har möjlighet att flytta eller resa till Bromma varje vecka. Därför har vi byggt en pastorsutbildning som fungerar i olika livssituationer, utan att göra avbräck på det viktiga i att pastorsstudenter får möjlighet att se varandra i ögonen, mötas utanför de akademiska studierna, och vara närvarande i varandras utbildning.

Under första året innebär det att alla kurser går parallellt som campus- eller som distanskurs, och du väljer själv vilken form som passar dig bäst. Väljer du distans är du ändå lika välkommen till campus för att använda biblioteket eller grupprummen, delta i gudstjänstlivet eller vara med på teologgruppsamlingar.

Under de senare åren koncentrerar de kurser som har flest tillresande studenter all undervisning där alla behöver vara på plats till ett antal intensiva campusdygn, där man hinner med akademiska kurser och andligt forum, gudstjänst eller teologgruppssamling på en och samma resa över måndag–tisdag, och genomför övriga undervisningstillfällen som hybridföreläsningar och hybridseminarier där man kan välja att delta antingen på plats eller via Zoom. Fördelningen mellan hybrid- och campusmöten är olika i olika kurser – hör med kursansvarig lärare om exakt vad som gäller i just din kurs.

I alla kurser gäller ett närvarokrav på minst 80 % av undervisningstiden. Den som är borta någon gång för mycket kan kompensera detta med en kompletteringsuppgift.

Studieavgifter

Högskoleutbildning är avgiftsfri för dig som är svensk medborgare, har uppehållstillstånd i Sverige, eller är medborgare i något land i EU, EEA eller i Schweiz. Medborgare i andra länder behöver betala anmälningsavgift till antagning.se och studieavgifter.

Dokument

Lär känna EHS