Erla Lorenzon
Vägen till EHS, utbildning och yrkeskarriär
Vilket program läser du på EHS?
Jag studerar kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter.
Vem är du?
Erla heter jag och är 30 år. Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Jag har ett brinnande intresse för hållbarhet och miljö och tillbringar gärna många timmar i skog och mark nära naturen. De mänskliga rättigheterna har alltid funnits med mig sen barnsben, med föräldrar som haft stort intresse för mänskliga rättigheter. Dom lärde mig allt om Fair trade bananer och varför det var viktigt att inte köpa vissa skor, vars fabriker använde sig av barnarbete vid tillverkning.
För mig betyder de mänskliga rättigheterna allt. Det är dem som får oss att förstå vårt och andras inneboende värde, att människor, trotts olikheter ska ha precis samma rättigheter oavsett. Idag är våra rättigheter viktigare än någonsin och ingen ska behöva uppleva kränkningar av sina mänskliga rättigheter, därför känns det som en självklarhet att via EHS bilda mig ännu mer i detta viktiga ämne. Både för att bli upplyst och för att lära mig att tänka kritiskt.
Som många med mig, som intresserar sig för mänskliga rättigheter, så har jag MR frågor som jag brinner extra för. Dessa är bland annat rätten till rehabilitering för tortyroffer, barns rättigheter, kvinnors rättigheter, minoritetsfolks rättigheter men även rättigheter för människor som befinner sig inom statliga institutioner.
Vad var det som lockade dig till att studera på EHS?
Skolan kändes gemytlig och personlig vilket för mig är oerhört viktigt. Jag tycker att det är viktigt att känna gemenskap och att bli sedd, vilket skolan verkligen lever upp till.
Det är alltid ett personligt möte mellan lärare och elev och du känner dig välkommen i korridorerna av andra elever och lärare. Skolans geografiska placering är dessutom, för mig, optimal. Att finna gemenskap och nätverk kring mänskliga rättigheter upplever jag är en del i själva lärandet vilket skolan ger stora möjligheter till.
Vilka är de tre bästa sakerna med att studera mänskliga rättigheter på EHS?
Gemenskap, meningsutbyte och möjligheter.
Vilka kunskaper kommer du särskilt att ta med dig från din utbildning på EHS?
Först och främst finns det en fantastisk kunskap inom EHS, jag slutar aldrig förundras över elever och lärare och deras brinnande intresse i viktiga frågor som rör just mänskliga rättigheter. Du finner alltid inspiration och vägledning vilket gör att du aldrig känner dig ensam. Vi möts tillsammans och lär av varandra. Det jag främst kommer att ta med mig från EHS är känslan av möjligheter, att allt är möjligt bara du själv vill.
Vad har känts som utmanande i studierna?
I rådande situation så har utmaningen helt klart varit hemmastudierna som pandemin medfört. Att hitta studiero och motivation hemma är inte alltid det enklaste, speciellt när hemmakontoret delas med resten av familjen till och från. Men jag hoppas och tror att vi snart kan börja ses i klassrummen igen.
När blir du klar med din utbildning, och vad vill du göra då?
Detta är helt klart en stor fråga. Jag kommer högst troligt att fortsätta med en Masterexamen. Sen vill jag jobba med och nära människor och göra skillnad på riktigt. Kanske hjälpa till att utbilda råttor som minröjare i Kambodja så att de på ett säkert sätt kan få Kambodja fritt från landminor, eller arbeta och dokumentera orättvisor i olika delar av världen via en organisation. Samtidigt finns en dröm om att utveckla de mänskliga rättigheterna i Sverige, kanske inom en statlig myndighet. Möjligheterna är oändliga och EHS är bara början.