
Kurs
Arkeologi och Bibelns historia
Observera att denna kurs har ställts in.
Förhållandet mellan Bibelns texter och arkeologiska lämningar är av central betydelse för rekonstruktionen av både Gamla och Nya testamentets historia. Ger arkeologi och bibeltexter samma bild av det förflutna? Kursen ger insikt i tolkningen av israeliternas politiska, sociala och kulturella historia under forntiden och antiken, i ljuset av såväl arkeologiska lämningar som olika textkällor. Den arkeologiska forskningens bidrag till bibelvetenskapens olika problemområden diskuteras. Introduktion till arkeologisk metod och tolkning av arkeologiska fynd ingår i kursen. Ett centralt moment i kursen är en resa till Israel/Palestina under 7-10 dagar. Under resan besöks utgrävningsplatser och muséer tillsammans med lokala experter. Den student som önskar delta i kursen men inte i resan kan göra ett självständigt utökat litteraturstudium.
Efter kursen förväntas studenten:
- visa god kunskap om arkeologisk metod och Israels historia under forntiden och antiken
- kunna kritiskt diskutera tolkningen av arkeologiska lämningar och deras betydelse för bibelvetenskaplig forskning
- visa fördjupad förmåga att självständigt analysera historiska och teologiska bibelvetenskapliga frågeställningar i ljuset av arkeologisk forskning, samt kunna redovisa och diskutera sina resultat muntligt och skriftligt, såväl nationellt och internationellt
För närvarande har vi inte en litteraturlista för denna kurs.

Betyg
U = Underkänd, G = Godkänd, VG = Väl godkändExaminationsformer
- PM
- Seminarier
Kurser i teologi/religionsvetenskap, 90 hp, varav minst 15 hp exegetisk teologi på fördjupningsnivå, eller godkända kurser för en kandidatexamen i teologi/religionsvetenskap, 180 hp, där minst 150 hp utgörs av teologi/religionsvetenskap eller motsvarande. Dessutom kunskaper i svenska och engelska motsvarande kraven för grundläggande behörighet.
Delar av undervisningen ges på engelska. Kursdeltagaren står själv för kostnader för resan. Resekostnaden kan subventioneras om finansiering erhålls av externa stipendiegivare.
Fastställd av Ämnesföreträdarkollegiet vid Enskilda Högskolan Stockholm den 16 december 2014.