Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.
januari 17 13:00

Disputation – Aldar Nõmmik

Aldar Nõmmik försvarar sin avhandling Robes, Romans, and Rituals in First Corinthians: Paul and the Conflict over Head-Coverings. 

IN ENGLISH (pdf)

17 januari 2025, kl. 13.00, Enskilda Högskolan Stockholm

Disputationen kommer att äga rum på engelska.
Disputationen kan även följas på Zoom: https://us02web.zoom.us/j/99677879827

Opponent: Richard E. DeMaris, Senior Research Professor of Theology, Valparaiso University, IN, USA.

Betygsnämnd: Heike Omerzu, professor i Ny Testamente, Københavns universitet; Tobias Hägerland, docent i Nya testamentets exegetik och universitetslektor i bibelvetenskap, Göteborgs universitet; Jonas Ideström, professor i praktisk teologi, EHS.

Disputationens ordförande: Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.
Bitr. handledare: Rikard Roitto, docent och högskolelektor i bibelvetenskap, Nya testamentet.

Länk till avhandlingen i DiVA: https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ths:diva-2600

Några frågor till Aldar Nõmmik:

Varför valde du att skriva din doktorsavhandling om 1 Kor 11:2-16?
Jag blev särskilt intresserad av den här texten under mina studier för en MTh-examen vid University of Edinburgh. Jag var fascinerad av att somliga anser att detta avsnitt är ett av de mest obegripliga i de paulinska breven, och jag var nyfiken och förbryllad över alla de vitt skilda tolkningar som denna text har genererat. Jag skrev min masteruppsats om denna text, men det väckte bara min nyfikenhet ytterligare och jag ville följa upp med en mer omfattande undersökning.

Vad är det som är nytt med din tolkning av denna text?
Min doktorsavhandling är, såvitt jag vet, den första omfattande vetenskapliga tolkningen av 1 Kor 11:2-16 där det centrala argumentet är att Paulus i denna text tar upp frågor kring den romerska ritualen capite velato – att täcka huvudet med klädesplagget under bön, offer och spådom. Jag ger den mest utförliga beskrivningen av denna ritual i bibelforskningen hittills, och jag erbjuder också en ny lösning på det mest besvärande problemet som forskningen har med capite velato-hypotesen: varför ber Paulus män att sluta utföra capite velato, men inte kvinnor? Du hittar mitt svar i boken.

Hur påverkar din tolkning vår läsning av Första Korinthierbrevet?
Jag tror att min tolkning gör det möjligt för oss att höra rösten hos Paulus samtalspartner i Korinth. Det här avsnittet läses ofta som Paulus auktoritativa råd i frågor som rör gudstjänst, men jag tror att det här avsnittet snarare handlar om hur Paulus hanterar några starka motargument och nya metoder som korintierna hade utvecklat som svar på hans undervisning. Jag tror att min tolkning gör det möjligt för oss att se att Paulus adressater inte var passiva och följsamma lyssnare, utan aktiva i att tänka igenom vad de hade fått lära sig och i att komma med lämpliga lösningar för att implementera olika läror i deras mångkulturella samhälle.

Sammanfattning

Denna avhandling erbjuder en ny tolkning av 1 Kor 11:2–16 i ljuset av den romerska rituella praktiken capite velato – sedvänjan att täcka huvudet med ett klädesplagg när man bad, offrade och spådde. Studien spårar språkliga och konceptuella samband mellan antika beskrivningar och avbildningar av capite velato och 1 Kor 11:2–16, samt visar att denna rituella gest måste ha varit bekant för Paulus och hans korinthiska samtalspartners. Med hjälp av kognitiv religionsvetenskap undersöks möjliga orsaker till och konsekvenser av Paulus instruktioner beträffande denna romerska sedvänja i Första Korinthierbrevet.

Avhandlingen hävdar att 1 Kor 11:2–16 speglar en värdekonflikt mellan Paulus och hans adressater gällande korrekt procedur, bönens effekt och sättet att få tillgång till gudomlig kunskap. Somliga i Korinth hade börjat hävda att för enhetlighetens skull behövde alla medlemmar i Kristusgruppen, inklusive gifta kvinnor från alla kulturer, ta av sig allt de hade på huvudet när de bad eller sökte gudomlig kunskap, för att motsvara utseendet hos de romerska män som Paulus hade bett att inte be med klädesplagg över huvudet. Som svar på detta fann Paulus ett sätt att argumentera för att det är skamligt för män att be med ett plagg över huvudet, men att detsamma inte gäller för kvinnor, och att kvinnor därför kan behålla sina huvudbonader och håraccessoarer på under bön och profetia. Senare uttolkare av Paulus, som inte hade någon kunskap om den Sitz im Leben som föranledde 1 Kor 11:2–16, har missförstått och missbrukat Paulus instruktioner i detta avsnitt, och felaktigt trott att Paulus enbart bekymrade sig över en grupp upproriska kvinnor i den korinthiska församlingen.