Felix König

Vägen till EHS, utbildning och yrkeskarriär

Vilket program läser du på EHS?

Magisterprogrammet i mänskliga rättigheter.

Vem är du?

Jag har engagerat mig för mänskliga rättigheter så länge jag kan minnas. Jag är 34 år, uppvuxen i Jönköping och engagerade mig i hbtq-frågor när jag bodde där. Efter flytten till Stockholm har jag varit engagerad och jobbat i RFSL, LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer men också för Miljöpartiet. Sedan 2015 har jag jobbat med mänskliga rättigheter för Miljöpartiet i regeringen, hos ministrarna Alice Bah Kuhnke, Åsa Lindhagen och även Isabella Lövin. Idag är det frågor om rasism, hbtq men också samiska rättigheter som ligger mig allra varmast om hjärtat och där finns det verkligen mycket kvar att göra. Utanför skolan är det fokus på sambo, hund, odlingslott och vänner.

Vad var det som lockade dig till att studera på EHS?

Jag har vänner som läst på EHS och rekommenderat det, och jag har själv länge varit intresserad av att gå en magisterutbildning. Det kändes som helt rätt tidpunkt att ta en liten paus från arbetslivet och få fördjupa sig, det tycker jag alla som kan borde göra ibland.

Vilka är de tre bästa sakerna med att studera mänskliga rättigheter på EHS?

Det är verkligen en lyx att efter flera år i arbetslivet få fördjupa sig och gå till botten med mänskliga rättigheter, med deras möjligheter och begränsningar. Jag har verkligen uppskattat litteraturen, den både utmanar och fördjupar. Sen tycker jag det har varit väldigt bra föreläsare med olika ingångar i frågorna.

Vilka kunskaper kommer du särskilt att ta med dig från din utbildning på EHS?

Jag har tänkt mycket på hur mänskliga rättigheter och det internationella ramverket verkligen kan ge kraftfulla verktyg för att göra människors liv bättre, här och nu. Men att det samtidigt krävs ett samhälle där vi tar hand om varandra och tar oss an orättvisor. Det går hand i hand.

Vad har känts som utmanande i studierna?

Det har varit ett högt tempo i både läsning och uppgifter så det är bra att vara förberedd på. Och så har det varit utmanande att bara sitta hemma och studera, att inte kunna träffa några kursare har ju varit tråkigt.

När blir du klar med din utbildning, och vad vill du göra då?

Nu har jag fullt fokus på att bli färdig med min uppsats här i maj! Det är lite intensivt men roligt. Sen är jag klar. Efter det ser jag fram emot att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter både inom politiken och utanför, med lite nya perspektiv och verktyg. Sverige kan bli bättre! Men vi har också en viktig roll i att spela för en bättre värld där vi både klarar klimatkrisen och förverkligar de mänskliga rättigheterna.