Tips inför att välja utbildning

Funderar du på vad du ska studera? Är du osäker på vilka program eller kurser som passar dig? Här har vi samlat information och tips till dig som har gått ut gymnasiet men även till dig som har jobbat några år och funderar på att börja studera. 

Vad tycker du är roligt och spännande? Att vara intresserad av ett ämne inspirerar också till att vilja lära sig mer. Det ska kännas kul och stimulerande att plugga. Tycker du om att skriva rapporter, analysera, eller göra undersökningar? Tycker du om att jobba med människor, är du intresserad av samhällsfrågor? Vill du ha möjligheten till att jobba internationellt? Är du redan yrkesverksam och vill tillföra nya insikter och kunskaper genom en utbildning? Tänk på att du alltid kan börja med att läsa en fristående kurs och känna efter om du är intresserad av ämnet.

Vem är du som person och vad vill du göra efter utbildningen? Är det något särskilt du har talang för? Gör en lista av saker som du tycker om att göra, både studiemässigt/professionellt och privat. Här tipsar vi om att använda sig av SACOs guide och lista för val av utbildning. Du lägger vanligtvis tre till fem år på en utbildning och sedan ska du jobba i många år fram till pensionen, därför är det viktigt att börja fundera på vad du vill arbeta med i framtiden. Ett tips är att läsa på om ett yrke eller ta kontakt med en arbetsgivare som du kan tänka dig jobba hos i framtiden och höra dig för om yrkesrollen.

Nyfiken på karriärmöjligheter efter en utbildning i mänskliga rättigheter?
Kunskap om mänskliga rättigheter kan komma till nytta på många ställen, om man exempelvis  vill arbeta som handläggare, utredare, jämställdhetssamordnare på kommun, region eller myndighet, eller på frivilligorganisationer såsom Rädda barnen, Amnesty, samt även på företag som arbetar med mänskliga rättigheter, socialt ansvar och hållbarhetsfrågor. Eller drömmer du om att arbeta vid EU:s institutioner eller på FN?!  För tips på fler jobbmöjligheter – kolla in Globalportalens platsbank

Ibland är det svårt att veta vad man vill göra, då kan man lista allt som man inte vill göra. När du får en överblick av allt som du inte vill jobba med kan du rensa bort kurser och program som inte intresserar dig. Ett bra tips är att prova på, exempelvis en fristående kurs inom området du är intresserad av, ibland visar det sig att en del teman eller uppgifter är mycket mer spännande än vad man först trott. Ett annat bra tips för dig som är gymnasieelev är att prata med en studie- och yrkesvägledare på din gymnasieskola.

Om det har gått några år sedan du gått ut gymnasiet kan du vända dig till en studievägledare på högskolan/universitetet du är intresserad av att studera vid för att fråga mer om utbildningen.

För att ta reda på ifall du har rätt behörighet för den kurs eller det program du är nyfiken på kan du läsa mer om det på antagning.se. Det är också viktigt att läsa på om behörighetskraven för den specifika utbildningen som du vill söka till. Saknar du grundläggande behörighet men har varit yrkesverksam inom området kan du söka med reell kompetens – läs mer om det här

Utöver den behörighet som du behöver för utbildningen påverkar också dina antagningspoäng dina möjligheter att komma in på kurser och/eller program. Antagningspoängen som du behöver ha för att bli antagen till en utbildning avgörs av hur många det är som har sökt utbildningen, alltså konkurrensen om studieplatserna. Det gör att det kan variera över tid.

Vill du studera på ett lärosäte (alltså en högskola eller ett universitet) som ligger nära där du bor eller kan du tänka dig att flytta? Förutom att du väljer en utbildning som intresserar dig kan du också få vänner för livet och nya livserfarenheter under din studietid. Om du funderar på att flytta till exempelvis Stockholm behöver du i god tid börja söka bostad. Börja med att läsa mer om och registrera dig på Stockholm bostäder. Om du blir medlem i studentkåren kan du även söka studentbostad via Stockholm studentbostäder. På bostadsportalen Akademisk kvart kan du även anmäla intresse för inneboende- och andrahandsuthyrning som har en skälig hyresnivå. 

Då kan en utbildningsmässa vara något för dig. På en utbildningsmässa har du möjlighet att träffa representanter för olika högskolor och universitet och ställa mer frågor om utbildningsutbud. 

Vill du läsa program eller kurser i mänskliga rättigheter och demokrati vid Enskilda Högskolan Stockholm, och behöver ta reda på mer om utbildningen? Du kan till exempel träffa oss på SACO mässan och vi finns också med på Mänskliga rättighetsdagarna (MR-dagarna).  

Är du nyfiken på att läsa mer om våra kurser och program? Läs mer om utbildningsutbudet i mänskliga rättigheter på Enskilda Högskolan Stockholm. 

Vid frågor om utbildningsutbudet på Avdelningen för mänskliga rättigheter och demokrati vid EHS kan du alltid kontakta vår studierektor. Använd länken i meningen här innan eller mejla till mrd@ehs.se.